Warning! Your PHP version is deprecated.

Arifiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden:

  

 

İLAN  ) KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELEYE İLİŞKİN DUYURU

 

        Kahverengi Kokarca [Halyomorpha halys (Hemiptera: Pentatomidae)], tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr, istilacı ve polifag bir zararlıdır. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ekonomik değeri olan birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturmaktadır.

 

        Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmamakla beraber yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır. Sonbaharda kışlaklara çekilme safhasında ve ilkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekanik mücadele (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) yıl içerisinde oluşabilecek popülasyon artışını engelleyecektir. Bu kapsamda zararlı kış dönemini nisan ayının sonuna kadar kışlaklarda geçirdiğinden, kışlamış erginlerin kışlaklardan dağılmadan kitle halinde imhası için mesken olan yerlerde halk sağlığı alanlarında kullanılan ilaçlar ile ilaçlanması, mayıs ayından sonra hareketli olduğu dönemlerde ise ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile tarımsal alanlarda ilaçlı mücadele yapılması gerekmektedir.

 

         Kahverengi Kokarca Zararlısı ile Mücadele kapsamında, İlçe Müdürlüğümüz tarafından tüm mahallelerimizde eğitim toplantıları yapılmaktadır. Eğitim öncesi mahalle muhtarları aracılığıyla toplantı tarihi yeri ve saati ile ilgili duyurular yapılmaktadır. Kahverengi Kokarca ile mücadelede, toplu mücadele büyük önem arz ettiğinden vatandaşlarımızın toplantılara katılımı çok önemlidir.

 

           

            Özellikle Ekim-Nisan ayları arasında kışlaklara çekilen kahverengi kokarca zararlısı ile yapılabilecek mekanik mücadele yöntemleri:

 

  • Büyük bir ayakkabı kutusunun içine eski, paçavra kıyafetler, bezler v.s rulo haline getirilerek koyulacak. Kutunun iki tarafına dörder adet delik ( 1 TL büyüklüğünde ) açılacak ve kutunun üstü bantla kapatılacak. Daha sonra kutu kokarca zararlısının yoğunlukta olduğu bir yere bırakılacak. Deliklerden girerek kutuda biriken kokarcalar daha sonra imha edilecek.
  • Orta büyüklükte bir leğene su koyulacak, içine 4-5 damla bulaşık deterjanı damlatılacak. Karanlık bir ortama koyulan leğene masa lambasının ışığı ( ışık tam leğene denk gelecek biçimde) yansıtılacak. Işığa gelen zararlı leğene düşecek, düşen zararlılar imha edilecek.
  • Siyah büyük bir çöp poşetinin içine eski, paçavra kıyafetler, bezler v.s konularak bir yere asılacak. Poşette biriken kahverengi kokarcalar daha sonra imha edilecek.
  • Eski bir elektrik süpürgesi ile görülen tüm kahverengi kokarcalar toplanacak. Süpürgede biriken kokarcalar daha sonra imha edilecek.

 

Kahverengi Kokarca ile Mücadele özellikle kışlaklarda çok önemlidir. Kışın imha edilmeyen ergin bir kahverengi kokarca ilkbaharda bahçelere indiğinde 200-400 arası yumurta bırakmaktadır.

 

GÖRDÜĞÜNDE YOK ET, 2025 YILINDA RAHAT ET!

 

İlan Olunur.13/12/2024           

 

Adres: Arifiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü  

Tel: 0 264 229 22 16

           

 İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü İletişim Bilgileri